Şomerii alcătuiesc în prezent peste 60% din clientela specialiştilor de la Centrul de Sănătate Mintală. Altă categorie de pacienţi sunt cei care muncescprea mult şi suferă de pe urma stresului.
Peste 3.000 de pacienţi au trecut anul acesta pragul Centrului de Sănătate Mintală din cadrul Policlinicii Vaslui. Psihiatrii spun că oamenii suferă de depresii sau de stări de nelinişte provocate de sărăcie.
Aceştia resimt stări de tristeţe şi nesiguranţă pentru viitorul apropiat. „Există două mari categorii de pacienţi. Unii dezvoltă simptome pe fondul problemelor sociale, cum ar fi lipsa locurilor de muncă sau terminarea perioadei de acordare a ajutorului de şomaj. Alţii suferă de diverse boli cronice, de inimă sau diabet, iar stresul provocat de problemele economice le amplifică suferinţa“, explică psihologul Violeta Florescu. Aceasta susţine că 60% dintre pacienţi se încadrează în prima categorie.
75% dintre pacienţi sunt femei
Dacă unii se plâng că n-au de lucru, alţii sunt suprasolicitaţi. Cei care lucrează în două locuri sau mai mult de o normă se plâng de oboseală cronică, insomnii, iritabilitate şi probleme de concentrare.
„Trei sferturi dintre aceste cazuri sunt femei. Există şi mulţi bărbaţi în această situaţie, însă aceştia îşi găsesc refugiul în alcool şi nu apelează la ajutorul nostru. Mulţi dintre ei se interiorizează şi se adresează destul de târziu Centrului de Sănătate Mintală“, a adăugat Violeta Florescu.
Mulţi se tem să se trateze
Psihologii bănuiesc că cei 3.000 de pacienţi pe care i-au înregistrat anul acesta sunt doar „vârful aisbergului“ şi că, de fapt, numărul celor care au nevoie de ajutorul lor este mult mai mare.
„Din cauza stigmatului de psihiatrie mulţi se feresc să vină la noi. Atâta timp cât asistenţa psihiatrică este gratuită, aceştia ar fi bine să se adreseze î