La Târgul Meşterilor Populari, participă în premieră şi producători de bucate tradiţionale. Alături de slana, cârnaţii şi alte delicatese afumate din Maramureş, la mare căutare sunt brânzeturile din zona Braşovului şi palinca de prune din Ardeal.
Ediţia din acest an a Târgului Meşterilor Populari organizat pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor a adunat, pentru prima dată, şi producători de mâncăruri tradiţionale. Aşa cum era de aşteptat, delicatesele "bio" au luat faţa produselor meşterilor olari şi ale ţesătoarelor.
Principala atracţie pentru vizitatori au fost produsele din carne din Maramureş. La standul lui Aurelian Săsăran, au fost în permanenţă cozi de zeci de persoane aşteptându-şi rândul pofticioase.
„Toate produsele sunt căutate de gălăţeni, poate mai mult slana (slănina n.n.), guşa şi cârnaţii afumaţi. Toate produsele sunt absolut naturale, realizate după reţete tradiţionale, numai din carne de porc sau de vită", ne-a declarat Aurelian Săsăran în timp ce tocmai mai vindea nişte cârnaţi afumaţi gălăţenilor de la coadă.
La acest stand, se mai găseau printre alte delicatese jambon de porc (35 lei), slănină (30 lei), muşchi (40 lei), cârnaţi (35 de lei) sau jumări (30 de lei).
„Sunt produse noi pentru locuitorii de aici, slănina spre exemplu, care e cea mai cerută de gălăţeni, este ţinută în saramură mai multe săptămâni după care o condimentăm şi o afumăm", a explicat Săsăran.
Interesul gălăţenilor a fost aşa de mare încît în prima zi vizitatorii târgului au cumpărat numai de la Săsăran peste o tonă de mezeluri. La un preţ mediu de 35 de lei kilogramul rezultă că sfidând recesiunea gălăţenii pofticioşi au lăsat la standul maramureşanului 35.000 lei.
Palinca şi brînzeturile
O altă atracţie a târgului a fost palinca din Maramureş a lui Arghili Ciurte. „Palinca de prune este