Ministrii europeni de Finante au hotarat sa inaspreasca sanctiunile pentru tarile cu deficite bugetare mari si au exclus infiintarea unui mecanism pentru a gestiona statele care intra in incapacitate de plata, spunand ca nici o tara din zona euro nu va fi lasata sa ajunga in acel punct.
"Vom adauga mai multe sanctiuni decat avem in prezent. Toata lumea este pregatita sa respecte pactul de stabilitate si crestere", a declarat presedintele UE, Herman Van Rompuy, citat de Bloomberg.
Temerile ca problemele din Grecia vor trage intreaga Europa intr-o noua recesiune au condus la scaderea burselor la cel mai mic nivel din ultimele sase luni, iar ratele de dobanda pentru imprumuturile in dolari pe trei luni au crescut la cel mai inalt nivel din ultimele zece luni.
Printre sanctiuni se numara amenzi de 0,5 la suta din produsul intern brut, in cazul tarilor care nu reusesc sa-si reduca deficitul bugetar. Pana in prezent, nici o tara din zona euro nu a fost amendata.
Pe de alta parte, inca exista rezerve in privinta privarii de dreptul de vot in cadrul UE in cazul tarilor care nu-si platesc datoriile sau au deficite prea mari, Grecia, dar si alte tari, anuntand ca se vor opune acestei idei, venite din partea Germaniei.
Potrivit ministrului Finantelor din Franta, Christine Lagarde, masurile trebuie sa se concentreze pe lucruri care pot fi realizate rapid.
In schimb, propunerea germanilor de a pune la cale un sistem pentru gestionarea insolventelor nu a gasit alti adepti in randul statelor din zona euro, majoritatea fiind de acord cu declaratiile comisarului european Joaquin Almunia, conform caruia "in zona euro, intrarea in incapacitate de plata nu exista".
Printre propunerile acceptate se numara si o coordonare sporita in privinta implicarii in realizarea bugetelor din alte tari si extinderea sa