SEMENIC O arie protejată de turbărie activă este „vandalizată" de Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi persoane private, cu acordul tacit al Gărzii de Mediu, instituţie care închide ochii în faţa ilegalităţii.
Pe Muntele Semenic se ridică o construcţie ilegală, fără avizul Parcului Naţional Semenic Cheile Caraşului, care va fi destinată Serviciului Salvamont. Pe o suprafaţă de 11.000 de mp, dintre care 400 au fost turbărie activă, arie protejată prin lege, s-a săpat fundaţia unui refugiu Salvamont. Construcţia mai are şi o aripă destinată, teoretic, „informării" turiştilor. Practic, presupusul centru de informare este foarte departe de intrarea în staţiune, unde trebuie să fie în mod normal un astfel de punct.
UE protejează zona
Platoul de pe Muntele Semenic este împărţit între mai multe primării. Cea mai mare suprafaţă de teren o are comuna Văliug. O parte mai mică este deţinută de comuna Prigor. Coincidenţa face ca şantierul să fie amplasat în zona care aparţine comunei Prigor.
„Noi am concesionat terenul Consiliului Judeţean deoarece în PUG-ul nostru el este teren intravilan. Acum nu ne mai putem dezvolta turismul din cauza ONG-urilor ?!", a declarat Pavel Verindeanu, primarul comunei Prigor, supărat pe organizaţiile care militează pentru protecţia mediului.
Primarul a ignorat complet directivele Uniunii Europene, care protejează rezervaţiile naturale şi care nu permit construcţii în astfel de zone.
Legea, un detaliu minor
Fără avizul Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, autorităţile judeţene au dat startul construcţiei. S-a săpat şi turnat fundaţia refugiului pentru Serviciul Salvamont Caraş-Severin şi a „punctului de informare turistică". Beneficiarul lucrării este chiar Consiliul Judeţean, iar banii vin de la Ministerul Turismului. „S-a format o comisie şi am mers în