Locuitorii din Năvodari s-au prezentat astăzi în număr mare la referendumul organizat de primărie referitor la construirea unui depozit de deşeuri industriale la 500 metri de oraş. Sursa: Feri Predescu
Investitorul Italian Roberto Vincentelli a câştigat în instanţă, prin hotărâre defiitivă şi irevocabilă, procesul intentat autorităţilor locale. Astfel, primăria este obligată să-i elibereze autorizaţia de construcţie a depozitului.
În schimb, primarul Nicolae Matei este însă hotărât să nu semneze documentul, „cu riscul puşcăriei”, şi a chemat populaţia să-şi exprime prin vot părerea privind amenajarea unui astfel de depozit.
„Este foarte periculos să dau aviz pentru acest centru de deşeuri care va colecta cianuri, deşeuri miniere, de la acizi, leşie, azbest, roci sărate, păcuri, plumb, oxizi de cupru, gudron acid şi uleiuri industriale. Cum să nu fie periculoase? Este dreptul năvodărenilor de a se organiza singuri cum trebuie să trăiască, ei nu au fost consultaţI când s-a luat decizia acum câţiva ani, deşi Agenţia Naţională de Mediu a avizat lucrarea”, susţine primarul Matei, adăugând că vocea localnicilor este mai puternică decât „o hotărâre judecătorească greşită sau care are la bază acte neconforme”.
„Vom deveni ghena de gunoi a Europei”
Depozitul care ar urma să funcţioneze în locul fostei fabrici de îngrăşăminte chimice, pe o suprafaţă de 30 de hectare, va avea o capacitate de colectare anuală de 240.000 tone de deşeuri industrilae şi va fi cel mai mare din Europa de sud-est. Cei mai mulţI din cei 40.000 de locuitori din Năvodari au lucrat acolo pe vremuri.
Pensionarul Nicoale Dumitrache spune că în 1997, „din cauza USAS (uzina de superfosfat şi acid sulfuric) am rămas fără un plămân, cum să votez aşa ceva, nici n-au avut curaj să ne întrebe, că ştiau răspunsul”.
„Vom deveni ghena de gunoi a Europei, nu e de ajuns că