Autorităţile din Thailanda au promis că începând de luni, 24 mai, la Bangkok "viaţa îşi va relua cursul normal". Reamintim că săptămâna trecută, armata a intervenit, pentru a pune capăt revoltei "cămăşilor roşii". Analiză de Matei Vişniec.
Autorităţile din Thailanda au promis că începând de luni, 24 mai, la Bangkok "viaţa îşi va relua cursul normal". Reamintim că săptămâna trecută, armata a intervenit, pentru a pune capăt revoltei "cămăşilor roşii". Analiză de Matei Vişniec (audio).
Guvernul de la Bangkok a anunţat într-adevăr că începând de luni se redeschid şcolile şi instituţiile publice. Perimetrul unde au rezistat insurgenţii şi care a fost curăţat între timp urmează să fie redat circulaţiei.
Bursa thailandeză îşi va relua activitatea într-o altă clădire, pentru că vechiul ei sediu a fost incendiat.
Autorităţile fac tot posibilul ca revolta "cămăşilor rosii" să rămână un fel de tristă amintire, soldată cu 86 de morţi, aproape două mii de răniţi şi cu distrugerea unui întreg cartier, în care au rezistat timp de şase săptămâni nişte oameni care se considerau reprezentanţii păturilor de jos, ale celor care sunt cei mai dispreţuiţi şi care suferă cel mai mult în Thailanda.
Mulţi locuitori ai capitalei thailandeze s-au perindat duminică, 23 mai, în fosta "zonă roşie", unde 30 de clădiri au fost incendiate, iar unii s-au indignat să vadă cât de mult a avut de suferit oraşul, în urma unui înfruntări care riscă să rămână însă întipărite multă vreme în memoria populară.
Thailandezii rămân deci mai divizaţi ca oricând în urma acestui episod durerors şi sângeros, chiar dacă o întreagă armată de agenţi municipali a adunat gunoaiele din fosta "zonă roşie", a măturat-o şi a spălat-o cu detergent.
Polemica legată de modul în care a fost utilizată forţa împotriva manifestanţilor şi ultimilor ireductibili abia începe.
Uniunea European