La ediţia din acest an, în centrul Capitalei s-au strâns aproximativ 200 de participanţi, de două ori mai puţini decât jandarmii care i-au păzit. Sursa: CODRIN PRISECARU
„Haideţi, băieţi! Începem?”, întreabă un domn elegant, într-o rochie dantelată, fardat din belşug, şi se uită în urmă. E sâmbătă, 22 mai, dar, spre deosebire de anii trecuţi, la startul Gay Parade, pe trotuarul dintre Piaţa Unirii şi Piaţa Constituţiei, se aşază doar vreo 200 de oameni cu totul. Au la ei fluiere şi măşti de carnaval, umbrele şi baloane, tot tacâmul.
Reporterii de televiziune îi măsoară din ochi pe fiecare în parte: când pe domnul costumat în şeic, cu umbrelă multicoloră, când pe „domnişoara” cu tocuri supraetajate, plutind, practic, de a supra mulţimii.
Uite şi un fel de supererou în costum supermulat, galben, lângă supereroul în verde. Începe asaltul microfoanelor: „De ce aţi decis să parti cipaţi la Parada Gay din acest an?”.
Şi oamenii se destăinuie: vorbesc despre nevoia de toleranţă, despre dreptul la liberă exprimare şi despre necesitatea de a schimba atitudinea celor din jur.
Ambasadorul Marii Britanii, printre participanţi
O domnişoară cu microfon încearcă să-l iscodească pe domnul coafat, pe tocuri. Îl întreabă dacă i-a fost greu să se urce pe ele şi alte asemenea curiozităţi feminine. Cel chestionat îşi mişcă doar umerii, ofensat: „Cum ai învăţat tu, aşa am învăţat şi eu!”.
Pentru că reporteriţa insistă, îşi explică în cele din urmă atitudinea: „Se întâmplă de fiecare dată: una zicem şi alta apare la TV!”. Majoritatea celor din jurul său sunt relaxaţi şi ignoră zecile de aparate de filmat sau de fotografiat care roiesc în zonă, în căutarea cadrului perfect.
CULOARE. Travestiții au fost vedetele marșului
FOTO: CODRIN PRISECARU
Mulţimea pestriţă înaintează în p