Au viteză, îndemânare şi se comportă ca nişte pompieri adevăraţi. Au cunoştinţe teoretice despre prevenirea şi intervenţia în caz de incendiu.
În timp ce alţi copii de vârsta lor sunt preocupaţi de jocurile pe calculator, de modă, întâlniri cu prietenii în oraş, ori drumeţiile, 30 de elevii din clasele V-VIII de la Liceul Teoretic Brezoi, din judeţul Vâlcea, fac zilnic antrenamente de câteva ore, pentru a demonstra că pot fi pompieri. „Prietenii pompierilor" cum e numit grupul, este pregătit voluntar, în afara orelor de şcoală, de profesorii de sport ai liceului Maria şi Ion Dobrin. „Antrenăm copii pompieri din anul 1982, de când am preluat ştafeta de la profesorul Gheorghe Mosor", spune Maria Dobrin. Cei 30 de elevi sunt grupaţi câte 10, în echipaj de fete, de băieţi şi mixt. Pe un teren de sport de la Brezoi, sub supravegherea profesorilor, copiii dau probe de viteză şi ştafetă la 400 de metri cu obstacole şi capătă îndemânare în folosirea furtunurilor în caz de incendiu. „Îmi place ce fac cu toate că, probele sunt grele uneori. Anul trecut am intrat în echipă şi am aflat foarte multe lucruri despre prevenirea incendiilor şi stingerea lor. Împreună cu echipa am luat joi, 20 mai, locul I pe judeţ, la faza judeţeană «Prietenii pompierilor» care a avut loc la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea şi în iulie mergem la faza naţională", povesteşte Luiza Răducu, elevă în clasa a VII-a.
Vreau ca pe viitor să salvez vieţi
Bogdan Gîndac, elev în clasa a VII-a vrea să devină pompier după ce termină şcoala. „Baza unde ne pregătim e chiar lângă locuinţa mea. Când eram mic mă urcam pe gard şi mă uitam la elevi cum se antrenează. De abia aşteptam să ajung în clasa a V-a ca să intru şi eu în grup", declară Bogdan. Elevii se antrenează câte două, trei ore zilnic. „Mi-a intrat în sânge această preocupare şi vreau ca pe viitor să salvez vieţi