Tensiunea creşte între Coreea de Sud şi regimul totalitar al liderului nord-coreean Kim Jong Il după ce preşedintele sud-coreean, Lee Myung-Bak, a făcut unele declaraţii tranşante ieri, în cadrul unei emisiuni televizate.
Intervenţia sa a avut loc la mai puţin de două luni după ce o navă militară sud-coreeană, corveta Cheonan, a fost scufundată la 26 martie de o torpilă nord-coreeană, în apropiere de graniţa maritimă dintre cele două ţări. Ancheta internaţională declanşată ulterior a stabilit că nava de 1.200 de tone s-a scufundat după ce a fost lovită de o torpilă lansată de un submarin nord-coreean. Atunci, 46 de marinari sud-coreeni şi-au pierdut viaţa în atac.
În consecinţă, autorităţile de la Seul au decis să solicite Consiliului de Securitate al ONU noi sancţiuni împotriva regimului de la Phenian şi vor riposta imediat oricărui viitor atac venit din partea Coreei de Nord, a mai precizat Lee Myung-Bak. El a promis că Seulul va face Phenianul „să plătească preţul" agresiunii din martie, anunţând, ca primă consecinţă, suspendarea relaţiilor comerciale cu Nordul şi împiedicarea navelor nord-coreene de a mai utiliza coridoarele de navigaţie din Sud.
Această decizie va afecta serios Phenianul, comerţul dintre cele două ţări reprezentând o resursă vitală pentru regimul lui King Jong-Il. La rândul său, Coreea de Nord a acuzat Seulul că a falsificat dovezile şi a afirmat că statele din Peninsula Coreeană se află „aproape de război".
SUA, alături de Seul
La puţin timp după intervenţia televizată a preşedintelui sud-coreean, Barack Obama şi-a manifestat susţinerea faţă de omologul său din Coreea de Sud, cerând armatei Statelor Unite să sprijine această ţară „pentru a descuraja viitoare agresiuni" nord-coreene.
Casa Albă a încercat totodată să ralieze şi China poziţiei sale, cu ocazia dialogului anual chino-american ce a debutat ieri la B