Măsurile de austeritate luate de statul român au lăsat şanse din ce în ce mai mici la o viaţă normală hunedorenilor cu dizabilităţi. O hunedoreancă cu handicap grav, imobilizată la pat, se vede nevoită să munceasă pentru a-şi putea întreţine familia.
Pentru Simona Dumitru, o hunedoreancă în vârstă de 42 de ani, care de 11 ani a rămas paralizată de la gât în jos, săptămâna începe fără speranţe. Pentru a supravieţui crizei şi nevoilor unei vieţi chinuite, Simona Dumitru, mamă a unei adolescente în vârstă de 17 ani, este nevoită să lucreze întreaga zi, chiar dacă nu îşi poate folosi decât braţele şi capul.
Familia ei nu ar putea trăi numai din pensia de handicap pe care aceasta o primeşte, mai ales că de câteva luni soţul ei se află în şomaj, iar şansele ca el să îşi găsească un nou loc de muncă sunt destul de mici în Hunedoara. Mai mult, adaugă ea, este îngrijorată că pensia ei de handicap i-ar putea fi diminuată.
Prăjituri şi bijuterii
„Am învăţat să cos şi să fac prăjituri, dar activitatea care ne aduce un venit, cât să ne mai putem descurca, este lucrul la bijuteriile hand-made din pietre semipreţioase şi mărgele. Am fost nevoită să învăţ să mă descurc şi în noua mea situaţie, ca să supravieţuiesc”, a povestit hunedoreanca. Jadul, onixul şi piatra soarelui sunt cele mai des folosite pietre în manufacturile realizate de hunedoreancă, iar lucrul la un set de bijuterii (lanţ şi cercei) se întinde pe durata a două - trei zile, în funcţie de modelul ales. Bijuteriile realizate de Simona sunt foarte apreciate de clienţi.
Simona Dumitru, fostă asistentă medicală şi fostă patroană a unui butic din zona gării Hunedoarei, mai spune că a plătit în total aproximativ 200.000 de lei drept taxe şi impozite la stat. Dar după ce a fost înjunghiată cu un cuţit în spate de fostul soţ, pentru că a „îndrăznit” să ceară divorţul, nu a mai primit aproape