Copiii cu probleme emoţionale sau cu dizabilităţi sunt ajutaţi să se integreze în societate prin intermediul muzicii, teatrului, picturii sau olăritului. Sursa: ADI PÎCLIȘAN
Devenită abia în 2009 meserie oficială, art terapia este un domeniu în care psihologi ce şi-au dublat pregătirea cu una artistică ajută persoanele cu dizabilităţi sau care au trecut prin traume existenţiale să-şi deblocheze canalele de comunicare şi, astfel, să-şi înfrângă frustrările, stresul sau emoţiile acumulate.
Cerere foarte mare
Modelarea emoţiilor prin artă este posibilă, spune medicul pediatru Manuela Borlea, preşedinta Organizaţiei de Terapie prin Artă „Doina Pocioianu” din Timişoara.
„Scopul organizaţiei noastre - care a fost înfiinţată ca un centru- pilot în România de către artista plastică psiholog Doina Pocioianu - e acela de a aduce o schimbare în viaţa copiilor şi părinţilor, alături de crearea unui obiect de artă, rezultatul fiind creşterea calităţii vieţii acestor copii”, afirmă Manuela Borlea.
Chiar dacă îi vizează în primul rând pe copii, terapia prin artă poate fi aplicată şi în cazul adulţilor. Însă, pentru că există foarte multe cereri, iar numărul terapeuţilor e destul de mic, aceştia preferă să se ocupe de cazurile copiilor cu probleme.
„Am ajuns să nu mai facem faţă numărului de solicitări. Copiii mai ales participă cu foarte mare drag”, conchide specialistul.
Metodă de diagnostic
Terapia prin artă presupune, în primă fază, identificarea problemelor fiecărui pacient, după care urmează tratamentul prin artă (muzică - meloterapie, teatru - ludoterapie, pictură sau olărit).
„Art terapia este o metodă de diagnostic a sănătăţii mintale, venind în sprijinul terapiei clasice de recuperare, spărgând blocajele emoţionale ale subiectului, modificându-i pozitiv personalitatea ş