La bugetul general au ajuns in primul trimestru 2,7 miliarde de lei (0,6 mld. euro) in urma executarilor silite, cea mai mare parte reprezentand plati dupa comunicarea somatiei, potrivit datelor Fiscului transmise ZF.
Executarea silita are loc in cazul in care datornicii nu-si platesc de bunavoie obligatiile fiscale, respectiv taxele si impozitele, si poate viza toate veniturile si bunurile din proprietatea debitorilor. Conform datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), incasarile din plati dupa comunicarea somatiei au totalizat 1,9 mld. lei in primele trei luni, in timp ce sumele colectate din popriri asupra disponibilitatilor din conturi bancare au ajuns la 0,6 mld. lei.
Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI ca va acorda ANAF atributii sporite in combaterea evaziunii fiscale prin drept de acces la evidentele bancare.
Proiectul de act normativ pentru combaterea evaziunii, care urmeaza sa fie aprobat miercuri de Executiv, stabileste ca institutiile de credit vor fi obligate sa furnizeze Fiscului date privind rulajele si soldurile conturilor deschise si sa informeze daca un debitor are sau nu inchiriate casete de valori, informatiile urmand sa fie utilizate pentru recuperarea datoriilor.
Sumele incasate de Fisc in primul trimestru din valorificarea bunurilor imobile sechestrate este destul de redusa, de 22 mil. lei. Din valorificarea bunurilor mobile sechestrate, ANAF a colectat doar 2,4 mil. lei. Nu doar statul a scos la vanzare bunurile datornicilor cu intarzieri la plata impozitelor, ci si bancile au inceput sa execute silit rau-platnicii care au restante la credite. Numarul executarilor silite de case si terenuri a crescut exponential de la inceputul acestui an.
Veniturile colectate la buget de catre ANAF au fost sub program in perioada ianuarie - aprilie. Cumulat pe primele patru luni din 2010, veniturile realiza