Criza economică duce la o ruptură în sânul Uniunii Europene şi determină deplasarea polilor puterii şi ai luării deciziilor. Statele din nord vor ajunge să decidă măsurile economice şi fiscale care vor fi implementate de ţările sudice, avertizează fostul prim ministru spaniol, Jose Maria Aznar, citat de CNN.
"Sunt state în nordul Europei care iau decizii pentru alţii şi ţări în sud care trăiesc sub acestă intervenţie. Acestă separare există", a declarat Aznar, fost premier spaniol conservator, care s-a aflat la conducere între 1996 şi 2004.
"O altă separare există în zona euro. Acesta este o consecinţă a situaţiei actuale. Dacă citeşti presa sau te uiţi la televizor vezi oficiali ai Uniunii Europene care explică ce măsuri ar trebui luate de guvernul spaniol, de cel elen", a adăugat acesta.
"Acesta este o consecinţă politică gravă, iar pentru ţara mea mi-aş dori ca lucrurile să stea altfel", a precizat fostul şef de guvern.
Germania şi Franţa, responsabile pentru actuala situaţie economică a Europei
Fostul premier spaniol a declarat că o mare parte din responsabilitatea pentru actuala slăbiciune economică a Uniunii Europene stă pe umerii Franţei şi Germaniei, statele care au schimbat regulile în pactul de stabilitate. Modificările impuse de cele două state s-au traduc prin iresponsabilitate, creşterea cheltuielilor bugetare şi a datoriilor publice în mai multe state.
Acum, a adăugat Aznar, Franţa şi Germania trebuie să evite contaminarea întregii zone euro. Problemele economice trebuie limitate. Situaţia din Grecia, Portugalia şi chiar Spania nu trebuie să afecteze toate statele care utilizează moneda europeană.
Aznar consideră că planul de austeritate anunţat de premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero, prin care se intenţionează reducerea cu 5% a cheltuielilor cu salariile în sectorul bugetar, nu va fi suficient.