Bancile si marile case straine de brokeraj sunt principalii jucatori care ar putea aduce primele produse structurate pe bursa de Bucuresti, avand in vedere ca un astfel de demers necesita expertiza si o putere financiara de care putini brokeri locali dispun.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a avizat un set de modificari la Codul Bursei de Valori Bucuresti prin care au devenit posibile emiterea si listarea de produse structurate, fiind introdus un nou tip de participant la piata - furnizorul de lichiditate care va fi responsabil de mentinerea lichiditatii pe piata produselor structurate.
Produsele structurate sunt instrumente de investitii, care au la baza un activ suport ce poate varia de la indici bursieri, valute si marfuri. Certificatele si "warranturile" sunt printre cele mai cunoscute produse structurate tranzactionate pe pietele externe.
Durata de viata a unui warrant nu este mai mare de doi ani. Warrant-ul este in principal un furnizor de lichiditate pentru emitent si preia riscul emitentului si nu pe cel al actiunii suport.
La incepul acestui an, listarea la bursa din Viena a unui produs derivat de tip "warrant" cu activ suport actiunile Fondului Proprietatea (FP) de catre casa de brokeraj Wood&Co a starnit mari nemultumiri in randul brokerilor locali, in conditiile in care Fondul Proprietatea se tranzactioneaza pe piata "gri" in Romania de ani de zile, iar emiterea unui warrant era atunci imposibila.
"Ma astept ca in maximum trei luni de zile brokerii de la Wood sa listeze si pe bursa de la Bucuresti un produs de tip warrant cu activ suport actiunile Fondului Proprietatea. Lansarea unui astfel de produs este mai dificila pentru brokerii locali pentru ca putini dintre acestia dispun de expertiza si puterea financiara necesara", a spus Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital I