Este angajată din 1991 la societatea care se ocupă de serviciul public de alimentare cu apă al Ploieştiului şi de şapte ani este şeful laboratorului de analiză apă potabilă şi uzată.
Pasiunea Dorinei pentru munca în laborator nu este întâmplătoare. „Cred că dorinţa de a lucra într-un laborator este o continuare a tradiţiei de familie, ambii mei părinţi lucrând într-o locaţie asemănătoare, însă în domeniul petrochimic“, vorbeşte Dorina Nicolae, cu plăcere, despre motivul pentru care se află pe postul de inginer chimist la Apa Nova.
Peste 20 de ani în laborator După ce a terminat facultatea, a lucrat timp de doi ani ca inginer stagiar la Rafinăria Brazi, după care, din 1991, în urma unui concurs, a fost angajată la societatea care se ocupă de serviciul public de apă şi canalizare din Ploieşti. „Mi s-a părut interesant să controlez apa pe care o beau. Mă ocupam de partea tehnică, de programarea prelevărilor şi de analiza fizico-chimică a apei potabile“. Dorina spune că, din punct de vedere al dotărilor cu aparatură şi al clădirii, condiţiile nu erau potrivite pentru laborator pe vremea aceea, fiind nevoită să improvizeze o trusă pentru determinarea clorului rezidual atunci când mergea pe teren. Însă, cu timpul, lucrurile s-au schimbat, iar acum a reuşit să lărgească gama de analize pentru controlul calităţii apei care curge la robinet.
Mii de analize pe an Pentru controlul apei, Dorina prelevează probe atât de la ieşirile din staţiile de pompare, cât şi din reţeaua de distribuţie a oraşului. „Există 22 de puncte de prelevare din reţea, iar acestea sunt stabilite de comun acord cu Direcţia de Sănătate Publică în aşa fel încât să acoperim tot oraşul. În general, ele se află fie la societăţi comerciale, în farmacii sau în pieţele publice, unde putem avea acces tot timpul“. În decursul unui an, Dorina Nicolae efectuează, cu ajutorul colegilor, peste 14