Multi economisti cred ca perioada de cheltuieli masive a Guvernului american se va termina extrem de prost, asa cum s-a intamplat si in Grecia.
Totusi, este posibila o astfel de criza fiscala in cea mai mare economie din lume?
In mod traditional, principala cauza a crizelor datoriilor apar in tarile care sunt nevoite sa se imprumute in alte monede decat in cea pe care o folosesc. Problemele au mai putin de-a face cu datoriile in sine, cat cu faptul ca moneda nationala se depreciaza, ceea ce face aproape imposibil sa obtina schimburile valutare necesare pentru a-si plati datoriile.
Insa, in Statele Unite, toate datoriile, inclusiv cele cele catre straini, sunt in dolari, moneda sa nationala.
Cu toate acestea, multi se tem ca Trezoreria ar putea intra in incapacitate de plata, desi acest lucru nu se poate intampla decat daca Congresul nu ridica limita de datorii, ceea ce ar reprezenta o constrangere legala in privinta abilitatii de a imprumuta, nu un lucru impus de pietele financiare, asa cum s-a intamplat in Grecia.
Exista mai multe motive pentru care SUA nu poate intra in incapacitate de plata, asa cum o fac firmele sau alte tari, spune Bruce Bartlett, fost economist in cadrul Trezoreriei americane, intr-un comentariu pentru Forbes.
In primul rand, Trezoreria nu are limitari in privinta nivelului de dobanda pe care il poate plati. Va plati oricat cere piata.
In al doilea rand, Federeal Reserve, banca centrala americana, va interveni intotdeauna pentru a se asigura ca vanzarea de obligatiuni a Trezoreriei are succes. Desi, prin lege, Fed nu poate cumpara aceste obligatiuni in mod direct, poate asigura dealerii ca va absorbi surplusul din piata.
In al treilea rand, Trezoreria va avea intotdeauna un flux de bani cu ajutorul carora sa-si poata plati ratele, atata timp cat nime