Angajatorii de pe piata romaneasca au dificultati in acoperirea pozitiilor vacante destinate inginerilor, agentilor de vanzari, specialistilor in finante -banci sau IT, conform unui studiu realizat la nivel global de compania de resurse umane Manpower.
Astfel, topul pozitiilor cu deficit de talente in Romania este aproape identic cu cel din 2009 si 2008. Pentru al treilea an consecutiv, posturile de ingineri, muncitori calificati si reprezentanti vanzari raman cel mai greu de acoperit in timp ce operatorii de productie au intrat in top pe locul 6.
Soferii si muncitorii necalificati au avansat in top in acest an de pe locul 8 pe locul 4, si respectiv de pe locul 10 in 2009 pe locul 7. Astfel, 7 dintre cele mai dificile pozitii de acoperit la nivelul tarii noastre se regasesc si in topurile la nivel global si EMEA (n. red. Europa, Orintul Mijlociu si Africa.
In urma raspunsurilor primite de la cei peste 35.000 de angajatori din 36 de tari, in topul celor mai dificile pozitii de acoperit la nivel global se regasesc muncitorii calificati, reprezentantii de vanzari, tehnicienii si inginerii. Aceste pozitii sunt aceleasi ca cele raportate de angajatori in ultimii patru ani, ceea ce demonstreaza un deficit continuu la nivel global pentru aceste pozitii.
Camelia Stanculescu, director general al Manpower Romania afirma ca “desi numarul de companii care intampina dificultati in acoperirea pozitiilor cheie s-a redus simtitor in 2010 fata de 2009 datorita schimbarilor aparute in raportul cerere/oferta, deficitul de talente ramane inca o problema importanta pentru peste o treime din angajatorii din Romania. Acest rezultat al studiului confirma faptul ca nu atat numarul candidatilor disponibili pe piata muncii este important, cat mixul si nivelul competentelor acestora. Cresterea numarului de persoane aflate in cautarea unui loc de munca nu elimina nevoi