Dupa taxarea accesului clientilor la banii proprii, bancherii nu ezita nici sa le ia comisioane pentru alimentarea conturilor, chiar facuta electronic, totul in incercarea de a-si rotunji veniturile.
Listele de comisioane ale bancilor devin tot mai stufoase, pe masura ce bancherii incearca sa gaseasca cai de a contrabalansa scaderea veniturilor din creditare, insa cautarea lor a dus la concluzii greu de inteles: inclusiv depunerea de numerar in contul curent sau primirea unor sume prin virament ajung sa fie taxate.
"Bancile se afla intr-un moment dificil, pentru ca au nevoie de venituri cat mai multe din cauza cheltuielilor mari cu creditele neperformante. Ca masura mi se pare insa gresita, denota lipsa de competitie din sistemul bancar. In multe tari din Europa nu exista asa ceva", comenteaza Laurian Lungu, managing partner la compania de cercetare Macroanalitica.
BCR, cea mai mare banca locala, percepe un comision de 1 leu clientilor atunci cand depun lei in propriul cont curent. Daca depunerea se face in contul altui client, comisionul pleaca de la 4 lei si poate ajunge la 20 de lei. BRD si Raiffeisen, alte doua banci de top, nu taxeaza depunerea de numerar, dar in schimb percep clientilor taxe atunci cand contul curent este alimentat printr-un ordin de plata, care nu mai implica insa utilizarea numerarului. In multe cazuri, in aceasta categorie se incadreaza si plata salariilor pe card de catre angajator, astfel ca salariatii ajung sa plateasca o taxa de cat ori le sunt virate salariile. "In mod normal, cand se face un transfer, intotdeauna este taxat platitorul, nu beneficiarul. Toate costurile ar trebui sa fie la platitor", spune Adrian Apolzan, presedintele Asociatiei de Plati Electronice din Romania, care reuneste 12 banci. El explica totusi practica de comisionare prin necesitatea bancilor de a recupera investitiile facute in retel