Evenimentele politice se succed cu rapiditate. Oamenii uita. Nimeni nu mai are timp sa analizeze. "Saptamana politica in analiza" iti ofera posibilitatea sa vezi lucrurile la rece si in ansamblul lor.
Ziare.com iti propune sa discuti, la inceputul fiecarei saptamani, pe baza analizei, principalele subiecte politice.
17 mai - 23 mai 2010
O saptamana fierbinte din punct de vedere social a pus pe jar coalitia guvernamentala. Am asistat la sfortari ale guvernului in a tine in frau multimea actorilor nemultumita de masurile de austeritate. Declaratii prezidentiale intarite de un interviu luat lui Sebastian Lazaroiu, asigurarile sincere, empatice si responsabile ale lui Emil Boc, cum ca masurile pe care Guvernul le ia sunt cele mai bune, negocierile de forma ale lui Vladescu cu sindicatele si patronatele in desuetul CES, toate aceste actiuni au incercat sa apere stabilitatea, credibilitatea si pozitia politica a puterii.
Cupoane de prin toate institutiile publice ca dovezi ale saraciei institutionale, injuraturi, plansete, lesinuri, slogane, mesaje si discursuri "anti-putere", declaratiile sforaitoare ale liderilor de sindicat au intregit tabloul grotesc al unei lumi care parca sta sa se prabuseasca. Si intr-un final, pierduta printre grijile parlamentarilor, Legea Lustratiei a fost dupa mai mult de 20 de ani adoptata. Din pacate.
Ecuatia Basescu-Boc-PD-L
Exista un echilibru al puterii in aceasta combinatie? Raspunsul la aceasta intrebare dezvaluie modul in care curge fluxul de putere in interiorul acestei ecuatii, modul cum se manifesta puterea. Realitatea politica a aratat ca in trecut nu a existat un echilibru de putere, iar fluxul s-a manifestat in mod constant de sus in jos si mai putin in sens invers.
Traian Basescu, liderul necontestat al PD-L, a fost sprijinit tot timpul si in toate act