Predă filosofie viitorilor economişti din Năsăud şi, dintr-o glumă, a pus bazele unui grup folcloric pe care îl "moşeşte" de şase ani.
Ecaterina Raţiu este de origine din Beclean şi a ajuns în oraşul academicienilor datorită pasiunii pentru folclor, în special pentru repertoriul regretatei interprete de muzică populară Valeria Peter-Predescu. Încă de tânără a iubit muzica populară, studenţia fiind punctul culminant al carierei sale de interpretă, când a participat la o serie de festivaluri şi concursuri. După ce a absolvit Facultatea de Filosofie la Cluj nu a mai putut continua. A fost titularizată într-un sat de la Poalele Ţibleşului, unde condiţiile erau vitrege. «Prin repartiţie prezidenţială am ajuns într-un colţ uitat de lume, departe de civilizaţie, unde nu erau posibilităţi de niciun fel. Am predat un mozaic pestriţ la câteva zeci de copii. Cei trei ani de activitate au fost traumatizanţi, dar constructivi... Nu am avut resurse şi aceasta m-a impiedicat să-mi continui cariera», mărturiseşte profesoara. Până să-şi găsească locul le-a predat copiilor din Dej, Gherla, Beclean şi Sângeorz-Băi.
Şi-a găsit «Dorul» la Năsăud
În urmă cu 15 ani, profesoara de folosofie a dat concurs pentru o catedră la Liceul Economic din acest oraş. Tradiţiile şi oamenii care reprezintă cu cinste tărâmul academicienilor au fermecat-o de multă vreme şi a ales să-şi continue profesia acolo. Pasiunea pentru folclor a fost şi mai intensă când a cunoscut-o personal pe domana cântecului năsăudean, Valeria Peter Predescu. Era idolul ei.
În urmă cu 6 ani, la şcoala unde preda a venit cineva de la Casa Orăşenească de Cultură «Liviu Rebreanu», care dorea să înfiinţeze un grup folcloric cu câţiva elevi ai liceului, după anumite reguli. Profesoara a fost pe fază. Reprezentantul casei de cultură era, de fapt, o prietenă pe care profesoara nu o mai văzuse de 30 d