Şi moartea a intrat în criză: vânzările la monumentele funerare au scăzut cu 70%.În plus, antreprenorii se văd loviţi tocmai de soluţia pe care au găsit-o să treacă prin criză. Clienţii "uită" să plătească ratele la crucile luate pe datorie.
Viorel Bratu, patron de firmă de pompe funebre, spune că pensionarii sunt cei mai conştiincioşi când vine vorba de datorii plătesc la timp ratele. În schimb, sunt şi aşa-zişii clienţi fideli care după ce s-au văzut cu crucea în mână nu au mai trecut să-şi achite datoriile.
"Crucile din marmură nu prea mai au căutare în această perioadă de criză.
Preţul lor pleacă de la 350 de lei şi poate ajunge şi la peste 1.000 de lei, în funcţie de lucrare şi materialul folosit. În schimb, o cruce din fier forjat nu depăşte 200 de lei. Chiar şi la acest preţ, cei mai mulţi vor să plătească în rate", spune patronul focşănean, care şi-a luat însă gândul de la banii pe care trebuie să-i primească de la unii "prieteni".
"Anumite persoane, după ce îşi văd mortul în groapă şi cu crucea la cap, uită să mai treacă pe la noi să-şi plătească datoriile. Sunt datorii şi de mai bine de un an, sumele fiind destul de însemnate. Nu am făcut un calcul exact, dar avem de primit peste 10.000 de lei", atacă Viorel Bratu.
"Stranierii", cei mai mari ţepari
Persoanele care muncesc în străinătate fac morminte în care investesc sume mari de bani. Sunt printre aceştia şi oameni mai puţini serioşi care după ce achită un avans de 30-40%, uită să dea toată suma la finele lucrării.
"Am multe lucrări care nu sunt plătite nici în momentul de faţă. Sunt focşăneni plecaţi la muncă în străinătate. Soţiile şi copiii care au rămas în Focşani ne mai transmit prin interpuşi că în vară, în luna auust, când capul familiei o să vină în concediu o să ne dea toţi banii.
E păcat că s-a ajuns aici mai ales că noi