Moneda europeană s-a depreciat în raport cu dolarul, luni, întărind opinia analiștilor asupra fragilității sistemului financiar din statele din zona euro, potrivit Reuters.
Deprecierea monedei europene vine la doar două zile de la anunțul că Banca Centrală din Spania a preluat banca CajaSur pentru a o salva de la insolvență, tranzacție ce a dus la întărirea euro. Instabilitatea monedei europene evidențiează slăbiciunea sistemului bancar din unele state din zona euro, care se confruntă deja cu probleme fiscale și încearcă să reducă din deificitul bugetar. Astfel, euro a scăzut la 1.2518 de dolari.
Liderii de sindicat din Spania au anunțat că țara se îndreaptă spre o grevă general determinată de măsurile de austeritate impuse de Guvern. În același timp, analiștii spun că recuperarea euro a fost de scurtă durată și din cauza faptului că investitorii au preferat să nu facă tranzacții ce implică moneda europeană.
Moneda europeană a înregistrat la 19 mai cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, comparativ cu moneda americană, după ce Germania a decis să oprească tranzacțiile de tip naked short selling, mărind îngrijorările asupra faptului că cei care conduc Uniunea Europeană nu vor putea controla criza. “Moneda europeană deja dădea semne de stabilizare atunci când Germania a decis să intervină brusc și să schimbe regulile jocului și a oprit tranzacțiile short sales”, explică Andrew Busch, analist în cadrul Bank of Montreal din Chicago.
Euro a scăzut însă la 1,2144 dolari, la 19 mai, la cel mai mic nivel din aprilie 2006 și până acum, și asta înainte să-și revină vineri la 1,2672 dolari, cel mai ridicat nivel din 13 mai până în prezent.
Euro este una dintre principalele valute la nivel mondial, alături de yenul japonez şi dolarul SUA. Spre deosebire de restul valutelor, este moneda utilizată de 16 ţări diferite, de la mari e