Volumul de credite neperformante vor continua să crească puternic în România, dar şi în Bulgaria, având în vedere că cele două state întârzie ieşirea din recesiunea economică comparativ cu altele din regiune, arată un studiu al grupului german.
În România, volumul de credite restante a ajuns la finele primului trimestru la 5,2% din total, adică 10,2 miliarde de lei (2,45 miliarde de euro), în creştere de la 3,9% în decembrie 2009.
În Europa Centrală şi de Est, portofoliile de credite neperfomante s-au apropiat de valorile maxime anticipate, urmând să înregistreze o creştere uşoară în perioada următoare, din cauza situaţiei economice dificile şi a avansului şomajului.
Rata şomajului din România a ajuns la finele lunii aprilie la 8,07%, în scădere de la 8,36% în martie, după 18 luni consecutive de creştere. Mai exact, numărul şomerilor a scăzut cu 27.098 de persoane, până 738.187. Reducerea şomajului este determinată, într-o proporţie de peste 80%, de scăderea numărului de români fără un loc de muncă din mediul privat.
Specialiştii Deutsche Bank consideră că provizioanele se află în prezent la niveluri confortabile, excepţie făcând Ucraina, Lituania şi Rusia.
Provizioanele băncilor comerciale din România au ajuns la finele lunii martie la 16,91 miliarde de lei (4,12 miliarde de euro), în creştere cu 65% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Aproape 90% din totalul acestora au fost incluse în categoria pierdere.
Chiar dacă regiunea a înregistrat o uşoară recuperare economică analiştii Deutsche Bank estimează în continuare un declin al creditării. Sisponibilitatea finanţării externe şi evoluţia împrumuturilor neperformante vor fi factori importanţi pentru avansul creditării în următoarele luni.
Creditul neguvernamental în România a scăzut în intervalul martie 2009 - martie 2010 cu 1,6% (-5,6% în termeni reali), până la 199,4 miliard