Cei care nu intră în sistemul de educaţie la timp riscă să abandoneze şcoala câţiva ani mai târziu. Părinţii ar trebui să iasă în stradă pentru a cere Guvernului să respecte legea şi să asigure suficiente locuri în grădiniţe, crede Leslie Hawke.
De unde vine problema copiilor care nu ajung să se înscrie în şcoală? E vorba mai curând de un vid legislativ care permite directorilor să refuze înscrierea copiilor fără acte, ori e vorba pur şi simplu de un abuz?
După cum ştiţi, chiar dacă legea nu permite refuzul înscrierii unui elev pentru că nu are acte, şcolile cer documente pentru a putea înregistra elevii, iar unul dintre documentele cerute este "Certificatul de naştere".
Modul în care e formulată legea lasă până la urmă decizia la mâna şcolilor şi a directorilor. Dacă şeful unei şcoli sau chiar secretarul spune unui părinte mai puţin educat că nu îşi poate înscrie copilul dacă nu are acte de identitate, e foarte puţin probabil ca părintele cu pricina să depună o plângere scrisă din acest motiv. Iar fără o plângere pe care să o poată analiza o autoritate ierarhic superioară, e ca şi cum nu s-ar fi întâmplat niciodată.
Cum ar trebui să procedeze autorităţile: să permită astfel de decizii, ori să le respingă ?
Ministerul Educaţiei şi inspectoratele şcolare ar trebui să îşi instruiască personalul că e mai important ca toţi copiii să intre la şcoală, decât să aibă toate dosarele complete. Unul din obiectivele campaniei "Şcoala te face mare", ce urmează să fie lansată chiar în aceste zile, e să îi informăm pe aceşti părinţi puţin educaţi în privinţa drepturilor pe care le au. Trebuie să amintim întregii societăţi, inclusiv profesorilor, cât de important e ca toţi copiii să fie educaţi, şi nu doar copiii cuminţi, talentaţi şi care ştiu să se poarte frumos, copiii clasei de mijloc.
Cum s-a schimbat situaţia în ultimii ani?
Problema e