Cei mai mulţi angajatori le cer absolvenţilor în momentul încadrării să aibă un minimum de experienţă în muncă, indiferent de domeniu. Un job în timpulanului universitar sau numai vara poate fi un avantaj pentru studenţii care ştiu să se organizeze bine.
Sergiu Mărăndescu are 23 de ani, este student în anul IV la Facultatea de Geologie a Universităţii din Bucureşti şi a început să lucreze, de voie de nevoie, la începutul anului II.
„A trebuit să-mi caut de lucru pentru că nu am vrut să stau pe banii familiei mele pentru că au şi ei destul de multe treburi de rezolvat. E adevărat că mi-a mâncat foarte multă vreme, am fost mereu în contra-timp, dar sunt sigur că am avut şi de câştigat de pe urma acestei experienţe", spune studentul. În trei ani a făcut de toate şi nu a ţinut cont de faptul că domeniile de activitate nu aveau legătură cu ceea ce studia la facultate. Vrea, totuşi, ca atunci când termină studiile universitare să se angajeze pe profil.
„Eram omul bun la toate"
A început să lucreze la o firmă de topografie şi cadastru, unde o săptămână făcea teren în judeţele Giurgiu şi Dâmboviţa şi săptămâna următoare mergea la şcoală.
„Pe timpul verii, e foarte bine să lucrezi dar, în timpul facultăţii, îţi poate afecta perioada de studiu. După o zi de muncă, alternată cu diverse cursuri, ajungi acasă epuizat, lipsit de orice dispoziţie de a mai studia în plus", precizează Sergiu. Aproape un an a lucrat apoi ca „bellboy" într-un hotel. Deschidea uşile, căra bagajele şi ajuta oamenii să se cazeze. Era omul bun la toate, după cum spune el. Când s-a angajat la o altă firmă de topografie şi cadastru a impus el criteriile la interviu: le-a cerut angajatorilor un program flexibil, astfel încât atunci când trebuie să meargă la şcoală, să o poată face fără restricţii.
„Munca în timpul facultăţii te ajută să funcţionezi cu foarte puţine resurse d