La nici patru ani dupa ce Petrom, cea mai mare companie locala, a intrat pe piata ruseasca printr-o achizitie de peste 100 de milioane de euro, producatorul de petrol si gaze se gandeste la o retragere, desi anul trecut a anuntat rezultate pozitive pe partea de explorare.
Vestea a fost data la sfarsitul saptamanii trecute de catre CEO-ul OMV, actionarul majoritar al Petrom, si confirmata de catre Mariana Gheorghe, seful Petrom.
"In Rusia, tot ce avem este explorare, dar nu este una dintre regiunile noastre cheie asa ca ne gandim cum sa ne retragem", a declarat la Viena Wolfgand Ruttenstorfer, CEO-ul OMV, citat de Bloomberg. Acesta nu a dat detalii suplimentare, iar la Bucuresti informatiile pe aceasta tema au fost destul de putine.
"In Rusia am avut rezultate pozitive, dar trebuie sa te gandesti care este cel mai potrivit lucru. Trebuie sa punem in balanta daca avem resursele necesare pentru dezvoltare sau daca este cazul sa vindem. In functie de proiectele pe care le avem in derulare si de costul acestora, vom lua o decizie", a explicat Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom.
Compania a intrat pe piata din Rusia in septembrie 2006, cand a cumparat 74,9% din compania cipriota Ring Oil Holding & Trading. Firma avea actionari rusi si detinea in proportie de 100% sase companii rusesti care aveau un portofoliu de licente de explorare pentru anumite perimetre.
Un succes aproape cedat
Decizia Petrom este oarecum surprinzatoare tinand cont de faptul ca anul trecut compania a anuntat primul succes de explorare in Rusia. Astfel, compania a confirmat descoperiri atat de gaze, cat si de petrol prin intermediul unei sonde care a facut forari la circa 4.000 de metri adancime, productia inregistrata fiind de 6.500 de barili echivalent petrol pe zi (circa 3% din productia totala zilnica a Petrom in 2009 - n.red.). Acest nivel al productiei nu reprezenta