Fericirea bărbaţilor căsătoriţi nu e chiar un motiv de... fericire: dacă e mai mare decât cea pe care o simt nevestele lor se poate ajunge chiar la un divorţ, spun specialiştii citaţi de „The Daily Telegraph“.
Studiile făcute de aceştia arată că ţinerea bărbaţilor sub papuc reprezintă, oricât ar părea de ciudat, cheia unei căsnicii de durată. Cercetătorii au descoperit că, dacă bărbatul e mai fericit decât femeia, cresc şansele ca aceasta să-l părăsească.
Mai citiţi şi:
Jesse James: Am renunţat la o căsnicie extraordinară
Cuplurile din Blaj care au împlinit 50 de ani de căsnicie vor fi premiate de primărie
Un studiu făcut de o echipă de economişti pe baza datelor furnizate de zeci de mii de cupluri din Marea Britanie, Germania şi Australia, a identificat un fenomen denumit „decalajul fericirii", ce poate avea efecte dezastruoase asupra cuplurilor.
Secretul: acelaşi nivel de satisfacţie
Experţii au analizat mai mulţi indicatori economici şi ai satisfacţiei la populaţia adultă din cele trei ţări menţionate. „Decalajul fericirii" s-a mărit când nevestele erau tot mai împovărate de muncile gospodăriei, dacă aveau origini sociale inferioare soţilor etc. Distanţa dintre stările experimentate de bărbatul şi de femeia din acelaşi cuplu se micşora în cazul în care cei doi soţi proveneau din aceeaşi clasă socială, aveau aceeaşi religie, împărţeau sarcinile din casă sau dacă soţia era casnică, studentă sau pensionară.
Doctorul în economie Cahit Guven, unul dintre cercetători, susţine că mariajele sunt cu atât mai stabile cu cât cei doi parteneri se află pe acelaşi „nivel de fericire", atins de fiecare în parte, pentru că, spre deosebire de alte „bunuri", fericirea nu se redistribuie între membrii cuplului.