Rămase fără joburi după ce firmele la care lucrau au dat faliment, multe dintre tinerele mame vor fi nevoite să se mulţumească şi cu indemnizaţia redusă acordată de autorităţi. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Mare parte dintre mamele afectate de reducerea indemnizaţiei de creştere a copilului - ce ar urma să fie aplicată de la 1 iunie, după cum a anunţat executivul - rămân fără alternativă şi vor fi obligate să se mulţumească şi cu puţinii bani oferiţi de autorităţi.
Motivul: „lovite” de criză, firmele la care lucrau au dat faliment în ultimul an, aşa că femeile nu mai au unde să se întoarcă la muncă.
„Potrivit legii, şi mamele pot opta - în baza contribuţiei din ultimul an de activitate - pentru indemnizaţia de şomaj. Aceasta din urmă nu e însă o alternativă, în condiţiile în care valoarea ei nu ajunge nici măcar la cea a indemnizaţiei minime de creştere a copilului, de 600 de lei”, au explicat specialişti în Dreptul Muncii.
Legislaţie neclară
În plus, în afara nenumăratelor drumuri pe care mamele le au de făcut pentru a obţine ajutorul de şomaj, legea românească nu conţine prevederi clare legate de astfel de situaţii.
„Se pare că legiuitorului român i-a fost greu să anticipeze criza. E posibil ca unii funcţionari să interpreteze altfel legea şi să nu le acorde acest ajutor înainte de încheierea concediului de maternitate”, avertizează juriştii.
Potrivit acestora însă, chiar şi în lipsa unor prevederi clare, mamele şomere trebuie să ştie că au dreptul la un ajutor de 75% din salariul minim pe economie, la care se adaugă, între 3% şi 7% din suma cu care au contribuit la buget înainte de naşterea copilului.
LEGISLAŢIE
„Firma la care lucram s-a desfiinţat. Ce fac?”
„Firma la care lucram a dat faliment între timp. Ce fac? Unde să-mi găsesc un loc de muncă în pe