Tot mai mulţi studenţi la Medicină se gândesc să plece în Occident după terminarea studiilor, speriaţi de salariile mici din ţară. Fac şcoala în România, dar se gândesc serios să profeseze în străinătate. Viitorii medici vor să stea cu stetoscopul la gât în condiţii decente, pe un salariu pe măsura pregătirii lor.
Gabriela Olteanu şi Alexandra Morărescu sunt studente la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa. Gabriela s-a hotărât să meargă la Medicină în liceu.
„Nu mi-a plăcut matematica niciodată, aşa că am luat-o pe această cale", a spus ea. Colega ei, Alexandra, a urmat Liceul Sanitar. Deşi voia să se axeze pe limbi străine, avea o prietenă ai cărei părinţi erau medici şi care au influenţat-o foarte mult în luarea deciziei. „Ei m-au făcut să realizez că Medicina este cea mai bună opţiune pentru mine şi că aşa îi pot ajuta pe cei din jurul meu", a adăugat fata. Deşi îşi iubesc meseria, tinerele nu se văd profesând în ţară.
Pentru că salariile pentru un medic rezident sunt extrem de mici în România, fetele vor să plece să muncească după absolvire în străinătate. „Să lucrezi ca rezident pe un salariu de 800 de lei e bătaie de joc", se plâng ele.
Condiţii jalnice
Studenţii sunt speriaţi şi de starea spitalelor din ţară şi de dotările din unităţile medicale. Viitorii medici se gândesc serios să emigreze în alte ţări din Europa, unde, spun ei, medicii sunt respectaţi şi lucrează în condiţii decente.
„Am ales cariera de doctor pentru că este o tradiţie în familie. Deşi mai am doi ani de facultate, mă gândesc încă de acum la ceea ce voi alege în viitor. Îmi doresc să lucrez în endocrinologie, dar condiţiile din spitalele din România lasă de dorit", spune Dorin Tarţa, student în anul IV la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu-Mureş. Tânărul susţine că ar vrea să profeseze în Germania sau Anglia, întru