Deputaţii au votat legea Educaţiei, cu schimbări la învăţământul superior. Membrii Camerei inferioare au adus unele modificări legii Educaţiei, printre care scoaterea nepotismului numai din facultăţi, nu şi de la conducerea universităţilor.
Noua lege a Educaţiei, propusă de ministrul Daniel Funeriu, intră în dezbaterea Senatului, care este şi cameră decizională, cu alte cuvinte, modificările aduse aici sunt cele mai importante. Deocamdată, după discuţiile din Camera Deputaţilor, schimbările importante au luat în vizor învăţământul superior.
Mai citiţi şi:
Vocea părinţilor: Sunt încântaţi să le dea copiilor un obiectiv
Discriminarea, sancţionată „ieftin“ de stat
Iniţial, proiectul Ministerului, care pretindea că interzice nepotismul, nu avea nicio prevedere în privinţa cuplurilor soţ-soţie la interdicţia ocupării funcţiilor de conducere. Textul îi viza în schimb pe afini şi rudele până la gradul II.
La sesizarea făcută de „Adevărul", Ministerul Educaţiei a remediat omisiunea. Astfel, când a ajuns în Cameră, legea prevedea că soţul şi soţia, respectiv rudele până la gradul III, nu mai au voie să ocupe simultan funcţii atât la conducerea facultăţilor, cât şi la conducerea universităţilor.
Numai că dezbaterile au schimbat modificarea, astfel că universităţile nu mai sunt avute în vedere. Cătălin Croitoru, deputat PDL, are şi un argument pentru acest lucru: „Dacă soţia unui rector, de exemplu, este foarte bună şi poate fi promovată în facultate, de ce să nu fie promovată? Se încălcau nişte drepturi profesionale dacă lăsam şi universităţile".
Practic, în forma în care intră în dezbaterea Senatului, legea interzice nepotismul în facultăţile de stat, dar nu şi la nivel de universitate. Mai mult, niciuna dintre prevederi nu se referă şi la universităţile private, care pot deveni un loc de refugiu pentru profesorii cărora le plac