După experinţa Camdridge, Anca Pascu, elevă în clasa a XII-a la unul dintre cele mai bune licee din Brăila, şi-ar dori să poată schimba învăţământul românesc.Dacă ar avea putere, ar revoluţiona din temelie sistemul de învăţământ din România.
Echivalarea examenelor la nivel internaţional, cursuri pentru protejarea mediului sau traininguri de leadership - sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le abordează o elevă brăileancă.
Opiniile ei sunt împărtăşite şi de alţi elevi.
Olimpică la franceză, economie şi română, nominalizată în broşura naţională "Cei mai buni 30 de tineri activi din ţară", Anca Pascu, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Gh. M. Murgoci" Brăila, este deranjată de faptul că unele lucruri sunt spuse doar pentru a crea o imagine bună.
"Parteneriatele între elev-şcoală-părinte ar trebui să însemne mai mult decât hârtii semnate la începutul unui an şcolar", ne spune hotărâtă Anca.
100 de euro, alt tip de bac
Eleva ar introduce în şcoli traininguri de leadership, de cum să-ţi concepi o afacere. „Aş introduce şi cursuri pentru protejarea mediului înconjurător, cu parte practică", completează tânăra.
Anca susţine că examenele din România ar trebuie să fie echivalate cu cele internaţionale.
"Dacă îţi doreşti să pleci la o facultate în străinătate, diplomele noastre nu sunt echivalate şi trebuie să plăteşti aproximativ 100 de euro pentru un alt tip de bac", ne explică eleva.
De aceeaşi părere este şi Mihai Alexandru, un tânăr care a ales să studieze în Germania: „Când am plecat la facultate, am întâmpinat aceeaşi problemă cu bac-ul. Nimeni nu-mi recunoştea examenul, acolo a trebuit să dau alte teste. Bacalaureatul nostru este ca şi cum n-ar fi".
Şi eleva Anna Maria Anton are un of legat de noua Lege a Educaţiei: „Nu cred că diminuarea numărului de examene şi de ore însemnă modern