Ştefania Roman şi Tea Vasilescu, două foste bursiere, povestesc despre experienţa căpătată la studii într-o altă ţară din spaţiul comunitar. Aproape 20.000 de studenţi români au plecat la studii prin burse Erasmus în universităţi gazdă din UE. Ofertele sunt numeroase.
Sute de studenţi ai universităţilor din toată ţara beneficiază an de an de bursele „Erasmus", program dezvoltat de Comisia Europeană pentru întărirea cooperării în învăţământul superior. Din motive profesionale, sau pur şi simplu din dorinţa de a experimenta modul de viaţă al altei ţări din spaţiul comunitar, „erasmuşii" învaţă un semestru sau un an în străinătate şi spun că se întorc în România „mai europeni". Înscrierile în acest program se fac în fiecare an, începând cu luna aprilie.
Tea Vasilescu şi Ştefania Roman au fost „erasmuşi" acum doi ani, la Dijon, în Franţa. Deşi au beneficiat de burse în aceeaşi perioadă şi au fost cazate în cămine apropiate, fiecare a perceput experienţa în mod diferit. Pentru Ştefania totul poate fi caracterizat printr-un „şoc cultural".
Pentru Tea, studentă la Facultatea de Jurnalism din Bucureşti, deşi experienţa a marcat-o, au existat şi multe momente de enervare legate, mai ales, de „birocraţia franceză". „Dacă la noi e haos administrativ, acolo e de două ori mai rău. O birocraţie dusă la extrem", a precizat Tea Vasilescu.
Aceasta pentru că Tea mai avusese, anterior, experienţe cu instituţiile de învăţământ din străinătate. Ea a terminat liceul în Statele Unite ale Americii, a învăţat puţin şi în Canada, astfel încât era obişnuită şi cu alte moduri de a face şcoală decât cel din România.
„Şoc cultural"
Când s-a hotărât să aplice pentru această bursă, Ştefania era deja la un masterat, la Facultatea de Sociologie din Bucureşti, şi angajată într-o corporaţie. A renunţat la locul de muncă şi a plecat pentru un semestru la Dijon,