Ţintaura este una dintre cele mai puternice ierburi detoxifiante, spun specialiştii. Are un gust amar accentuat, de aceea se mai numeşte şi fierea pământului. Pentru uz medicinal se recoltează partea aeriană a plantei, iar preparatul principal care se obţine din flori este infuzia.
„Ţintaura este un depurativ major, care face curăţenie generală în organism. În acest scop, se recomandă un tratament cu ţintaură (sub formă de infuzie, de pulbere sau de tinctură)", precizează fitoterapeutul Eugen Giurgiu, doctor în biochimie. O astfel de cură ajută organismul să se refacă după anumite afecţiuni.
În caz de dischinezie biliară, o cură de trei săptămâni cu tinctură (câte o linguriţă diluată în puţină apă, administrată înaintea meselor principale) ajută la eliminarea normală a bilei. De asemenea, terapia cu pulbere sau cu tinctură (câte o linguriţă de trei ori pe zi, înainte de masă) are efecte benefice în procesul de reglare a metabolismului.
Mod de preparare
Sirop de ţintaură
Se lasă la macerat două linguriţe de flori în 50 ml de apă (un sfert de pahar), timp de 10 ore, apoi se filtrează. Planta rămasă după filtrare se fierbe cinci minute în 100 ml de apă şi, după ce s-a răcit, acest extract se toarnă peste primul macerat.
În final, în acest preparat se adaugă 750 mg de miere, obţinându-se un sirop pentru copii (se iau câte 3 linguriţe pe zi), dar şi pentru adulţi (câte de 5 linguriţe pe zi).