Nimic nu vă poate arunca afară din facultate mai repede ca plagiatul, este prima lecţie pe care o învaţă studenţii în facultăţile occidentale. Franţa, Anglia, Germania sau Spania? Unde să urmez facultatea? Sunt întrebări pe care fiecare student şi le pune, atunci când vrea să înveţe în străinătate.
Sistemul de admitere la facultate diferă de la o ţară europeană la alta. În timp ce în Marea Britanie te poţi împrumuta de la un serviciu specializat pentru plata studiilor, în Danemarca acestea sunt gratuite. În afară de înscrierea directă pe site-urile universităţilor, candidaţii mai pot apela la serviciile firmelor de consultanţă educaţională.
Marea britanie, preferată de studenţi
Răzvan Postolache, 21 de ani, urmează cursuri de publicitate la Universitatea Coventry din Marea Britanie. A fost admis în 2008, după absolvirea Colegiul Bilingv „George Coşbuc" din Bucureşti. „M-am hotărât să aplic pentru Marea Britanie după ce am asistat la o prezentare făcută la liceul meu de Centrul de Consiliere pentru Studii în Străinătate (Study Abroad Advising Center). Ştiam că Regatul Unit are o tradiţie academică bogată şi veche", dezvăluie Răzvan unul dintre motivele pentru care a făcut alegerea.
Pasul următor a fost să intre pe site-ul serviciului britanic de consiliere pentru studii universitare (UCAS), unde şi-a făcut un profil pentru care a plătit o taxă modică (100 de lire sterline - 480 de lei) şi a ales şase opţiuni de studiu. La câteva săptămâni, a primit confirmarea şi aşa a devenit student al Universităţii Coventry. Când a ajuns la universitate ploua cu găleata, îşi aminteşte Răzvan, iar oraşul nu i s-a părut prea prietenos.
Dar apoi, şi-a făcut amici printre colegii de facultate şi de la cămin. „Odată cu începerea facultăţii, colegii păreau de treabă, iar profesorii au fost multumiţi de mine ca student. Astfel că am reuşit să obţin o bursă de