Banca Nationala pregateste un nou regulament prin care va impune bancilor conditii mai stricte in privinta fondurilor proprii, in conditiile in care preocuparile privind buna capitalizare a bancilor persista pe fondul tendintei continue de deteriorare a calitatii portofoliilor de credite.
Astfel bancile pot lua in considerare creditele subordonate ca fonduri proprii de nivel doi de baza doar cu acordul prealabil al BNR. Rambursarea creditelor subordonate nu poate avea loc fara aprobarea Bancii Nationale si nu poate fi solicitata de institutia de credit in primii cinci ani de la data includerii in fondurile proprii.
In prezent rata medie a solvabilitatii (indicatorul care masoara adecvarea capitalurilor detinute de banci in functie de riscurile asumate) este de 14,7% fata de un nivel de 10% cerut de BNR.
Rambursarea poate avea loc dupa acest interval doar in cazul in care institutia de credit convinge BNR ca fondurile proprii raman adecvate cel putin doi ani dupa aceasta data.
In acelasi timp, BNR vrea sa mareasca numarul elementelor care intra in calculul capitalului initial al institutiilor de credit rezultate in urma unui proces de fuziune sau divizare, propunand sa fie luate in considerare pe langa capital si rezerve si primele de capital, rezultatul reportat pozitiv, pierdere reportata si rezultate interimare.
Creditele subordonate luate in considerare ca fonduri proprii de nivel doi de baza trebuie reduse gradual incepand cu cel putin cinci ani inainte de a ajunge la scadenta prin aplicarea unei cote procentuale semestriale egale.
Astfel in ultimul semestru inaintea scadentei imprumutul nu mai trebuie sa figureze deloc in valoarea fondurilor proprii.
Fondurile proprii de nivel unu cuprind capitalul social subscris si varsat, cu exceptia actiunilor preferentiale cumulative, primele de capital aferente capitalului social, re