Astăzi, 25 mai, pe plan mondial este marcată Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi. Kassandra Ungureanu este cea mai veche dispariţie din judeţul Galaţi: 11 ani fără semn de viaţă.
Anual, sute de copii din judeţele Galaţi, Buzău, Brăila şi Vrancea dispar fără urmă. Iar numărul lor este în creştere, ca urmare a creşterii fenomenului migraţiei, pe fondul dispariţiei frontierelor din interiorul Uniunii Europene.
Povestea Kassandrei
Din punctul de vedere al statisticilor oficiale, cea mai veche dispariţie înregistrată la nivelul judeţului Galaţi este cea a Kassandrei Ungureanu, o fetiţă în vârstă de doi ani, care nu a mai fost văzută din mai 1999.
Deşi a trecut mai bine de un deceniu de la dispariţia copilei, singura informaţie cunoscută este aceea că, în 2001, aceasta se afla în Bucureşti. De atunci - nimic.
Informaţiile sunt vagi şi contradictorii. Se bănuieşte că fata a fost vândută traficanţilor de organe sau mafiei cerşetorilor, chiar de către mama sa. Dar şi că fetiţa a fost furată de pe stradă de o prietenă a mamei sale.
Lenuţa Ungureanu, mama Kassandrei se apără şi în ziua de astăzi, spunând că nu ea se face vinovată de dispariţia copilului.
„N-am trimis-o niciodată la cerşit şi nici n-am vândut-o. Dacă era s-o vând, de ce m-aş mai fi chinuit cu ea doi ani şi opt luni? Puteam s-o dau de când am născut-o", spune mama, care de altfel susţine că ar face orice să o aibă pe Kassandra din nou lângă ea.
Vinovaţi - părinţii
Conform purtătorului de cuvânt al IPJ Galaţi, Cristina Tatulici, neglijenţa familiilor este cea care duce la aceste situaţii de-a dreptul tragice.
„Mediul familial are un rol foarte important în formarea şi dezvoltarea copiilor, acesta constituind locul unde asigurarea confortului şi imprimarea sentimentului de siguranţă celor mici