Chiar dacă executivul decide miercuri să-şi asume răspunderea în faţa parlamentarilor, măsurile de austeritate nu pot fi aplicate de la 1 iunie. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
În această săptămână, guvernul trebuie să răspundă la marea provocare de care depinde viitorul ţării. După cum a promis, executivul îşi va asuma răspunderea pe pachetul de legi care va pune în aplicare reducerile de pensii, salarii şi indemnizaţii. Însă, cu toate etapele pe care trebuie să le parcurgă, măsurile nu vor putea intra în vigoare de la începutul lunii iunie, aşa cum au fost anunţate.
Ce nu se ştie încă este în ce măsură vor fi luate în considerare solicitările sindicatelor şi ale patronatelor. Vineri, după întâlnirea cu oamenii de afaceri, premierul Emil Boc a declarat că propunerile patronatelor, la fel ca şi cele ale sindicatelor, vor fi analizate de miniştri şi „vor fi avute în vedere de către guvern cu ocazia aprobării scrisorii de intenţie către FMI”. Cel târziu mâine, când este programată şedinţa de guvern, cabinetul Boc va lua decizia finală în privinţa măsurilor pentru care îşi va asuma răspunderea în parlament.
UGIR-1903 şi CONPIROM au decis însă să nu mai susţină memorandumul cu FMI şi să se abţină astăzi de la vot în Consiliul Economic şi Social (CES) asupra memorandumului cu Fondul, deoarece „nu cred că este treaba patronatelor să decidă asupra scăderii salariilor bugetare şi a pensiilor”, a spus Ioan Cezar Corâci, liderul UGIR-1903.
În replică, Florian Costache, şeful CES, a declarat că pe ordinea de zi nu există discutarea scrisorii cu FMI. „Scrisoarea va fi transmisă din nou în CES dacă guvernul nu decide să-şi asume răspunderea”, a precizat el.
Paşii asumării
Până să vadă însă în Monitorul Oficial actele normative privind transpunerea măsurilor convenite cu Fondul, guvernul mai are de aşteptat, întârzierea