Activitatea europarlamentarilor romani in actuala legislatura este nesatisfacatoare. Asa arata un studiu publicat marti de Institutul European pentru Democratie Participativa-Qvorum, care cuprinde o analiza a activitatii delegatiei Romaniei in legislativul european in perioada iulie 2009 - aprilie 2010. Pe scurt: Romania are cel mai scazut grad de prezenta in PE, eurodeputatii romani sunt fruntasi la activitati pentru care nu au nevoie de sprijinul politic al colegilor de grup politic european, iar unii dintre ei exagereaza importanta actiunilor lor in PE, profitand de lipsa de informare a publicului din tara.
Intitulat "Europarlamentarii la raport: cum ne reprezinta in Europa?", studiul imbina analiza calitativa si cantitativa a activitatilor (rapoarte, voturi, declaratii, etc.) cu cercetare de teren la Bruxelles si este structurat in doua parti: compararea delegatiei Romaniei in raport cu delegatiile celorlalte state membre ale UE si analiza individuala a activitatii fiecaruia dintre eurodeputatii romani. Raportul complet poate fi descarcat aici.
Iata principalele concluzii ale cercetarii:
Activitatea europarlamentarilor romani in actuala legislatura este nesatisfacatoare. Delegatia Romaniei nu a reusit inca sa fructifice al 7-lea potential de influenta pe care il detine in PE, potential calculat prin prisma numarului de deputati si al functiilor detinute;In general, membrii delegatiei Romaniei sunt fruntasi la activitati pentru care nu au nevoie neaparat de sprijinul politic al colegilor de grup politic european sau de parlament, precum luari de cuvant (locul 4) sau declaratii scrise (locul 5). In schimb, in cazul activitatilor concrete, unde sprijinul politic este o conditie esentiala, precum in cazul alocarii rapoartelor si avizelor, Romania se afla doar la jumatatea clasamentului (locurile 15 si respectiv 13). Doar cativa dintre dep