Finlanda şi Luxemburg, singurele ţări care au respectat regulile privind deficitul bugetar şi datoria externă
Ţările din zona euro şi-au încălcat propriile reguli fiscale în mai mult de jumătate dintre cazuri, de la adoptarea monedei unice, arată un studiu realizat de Bloomberg News. Criza euro a fost declanşată de cea mai indisciplinată dintre ţările zonei euro, Grecia, însă nici restul de 15 ţări care folosesc euro nu au respectat cele două reguli principale privind politicile fiscale.
Conform Tratatului de Stabilitate şi Creştere, ţările din zona euro trebuie să-şi limiteze deficitul bugetar la maximum 3% din PIB şi să nu aibă datorii care să depăşească 60% din PIB. Conform analizei Bloomberg însă, cele două reguli au fost încălcate în 57% dintre cazuri.
Astfel, angajamentele luate de aceste ţări s-au dovedit a fi "mai mult retorice decât reale", lucru ce a contribuit la actuala criză a monedei unice europene, afirmă David Blanchflower, un fost angajat al Băncii Angliei, acum profesor universitar şi analist economic.
În cei 11 ani de când a fost adoptată moneda euro, Belgia şi Italia au încălcat ori una, ori ambele cerinţe în fiecare an. Grecia a încălcat ambele cerinţe în toţi cei nouă ani de când foloseşe euro. Numai Finlanda şi Luxemburg au îndeplinit cele două cerinţe în fiecare an.
Indisciplina fiscală, ameninţată acum cu amenzi
Acum, criza alimentată de Grecia a dus la deprecierea burselor şi a făcut ca euro să scadă faţă de dolar până la nivelul din 2006.
"Toată zona euro a privit prea superficial aceste reguli, iar acum culege ce a semănat", a spus şi Kenneth Rogoff, profesor universitar la Harvard şi fost economist-şef al FMI. Indisciplina financiară de care au dat dovadă ţările din zona euro a fost abordată cu ocazia întâlnirii miniştrilor de finanţe din zona euro, pe 21 mai.
Acolo s-a luat decizia ca încălcar