Loviţi de valul de plastic sunt oamenii de afaceri care deţin restaurante în zonă şi care spun că vizitatorii le trec cu greu pragul din cauza peisajului mizer.
Vezi AICIo fotogalerie cu imagini de pe lacul de la Bicaz acoperit de pet-urile aduse de ape la baraj.
În urma ploilor recente, sute de metri cubi de bidoane din plastic şi alte mizerii au umplut bazinul Bistriţei. „Mă lasă fără cuvinte ceea ce văd. Este foarte multă mizerie pe apă. Cred că se vede lipsa de educaţie a multora dintre noi“, a spus Emilia Stoica, o turistă venită din Mureş să vadă frumuseţile din zona Bicaz. Reprezentanţii firmei care se ocupă de curăţarea barajului, printr-un contract încheiat cu Hidroelectrica, susţin că nu fac faţă munţilor de gunoaie cărate de ploi.
7 tone într-o lună
„Făcusem curăţenie înainte de ploi, dar acum este dezastru. Din amonte tot mai curg tone de mizerii. Adunăm bidon cu bidon, însă parcă muncim în zadar“, a spus Viorel Munteanu, patronul firmei care colectează deşeurile plutitoare de pe lac. Bărbatul mai susţine că în acest an cantitatea de deşeuri vărsate în lac depăşeşte orice record.
„Am adunat 58 de tone de PET-uri în 2008 şi 2009. Anul acesta, în doar două luni, avem deja 14 tone“, a explicat Munteanu. Din cauza „decorului“ din plastic, turiştii se feresc să mai ia masa pe terasa plutitoare din port sau să meargă la pescuit.
Soluţie: un baraj plutitor
Patronul hotelului plutitor de la Izvorul Muntelui, fostul pilot de curse Thomas Abraham, spune că mizeria îi influenţează afacerea.
„Mi-e ruşine mie când vin turiştii şi se miră de ceea ce văd pe lac. Sunt mormane de gunoaie peste tot. Normal că îmi afectează munca“, a afirmat bărbatul. Potrivit acestuia, problema bidoanelor din plastic ţine de organizarea curăţeniei în întreaga zonă de munte.
„Vom avea mizerie