Când vine vorba de investiţii publice, Primăria Buzău este mai mult decât generoasă: dă 80.000 de euro pe un sens giratoriu.În ultimii ani a făcut trei astfel de lucrări. Pentru proiecte asemănătoare ca dimensiuni, primarii din alte oraşe plătesc şi de cinci-şase ori mai puţin.
Primăria Buzău a pornit în urmă cu mai mulţi ani o amplă campanie de înlocuire a semafoarelor din intersecţii cu sensuri giratorii. Fluidizează circulaţia, reduc timpii morţi şi ponderează excesele vitezomanilor - acestea erau argumentele poliţiştilor de la serviciul rutier.
Prima lucrare a fost amenajată în zona supermarketurilor din Bariera Focşani. „A costat peste 300.000 de lei”, ne-a declarat Gabriel Baltă, director tehnic în cadrul Primăriei. A fost nevoie să fie mutate reţele subterane, stâlpi de curent electric. Apoi, materialul folosit a fost foarte scump. „La staţia proprie de asfalt, o tonă de bitum care acoperă zece metri pătraţi de carosabil, pe un strat de 4 centimetri, se produce cu 150 până la 250 de lei”, a explicat directorul Baltă.
Au urmat apoi sensurile giratorii din Zona Industrială, cu aproximativ aceleaşi costuri, potrivit edililor, şi sensul giratoriu de la intrarea în cartierul Orizont, terminat anul acesta după o investiţie de peste 250.000 de lei.
Astfel, cele trei sensuri giratorii ne-au costat aproape un milion de lei iar dacă tragem cu ochiul la vecini, realizăm că la Buzău, sensurile giratorii sunt mult mai „preţioase”.
În municipiul Galaţi, un sens giratoriu realizat în 2009, cu un diametru de aproximativ 16 mp, a costat, atenţie, sub 5.000 de euro. Un alt sens giratoriu, cu un diametru de 25 de metri, cam cât cel de la XXL, va fi realizat în curând, tot la Galaţi, cu un cost estimat sub 15.000 de euro, conform viceprimarului Nicuşor Ciumacenco.
Investiţiile în sensuri giratorii continuă şi anul