Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar fi sprijinit şi o altă soluţie de reducere a deficitului bugetar, dacă Guvernul ar fi ales o altă variantă din cele discutate, susţine şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.
Oficialul FMI a declarat, pentru Mediafax: "Am discutat cu autorităţile un număr mai mare de opţiuni. În final, Guvernul a ajuns la concluzia că cea mai bună soluţie este cea care a fost luată (n.r. reducerea cheltuielilor sociale). Guvernul a avut obligaţia să adopte opţiunea cea mai adecvată pentru ţară şi noi sprijinim faptul că ei s-au angajat la acest lucru".
Jeffrey Franks a declarat că, în cadrul discuţiilor care au avut loc la Bucureşti, FMI a propus o serie de variante care includeau majorări de taxe, dar şi Guvernul avea la un moment dat, printre variantele sale, opţiunea creşterii taxelor: "Am discutat un număr mai mare de opţiuni. Am pus anumite variante pe masă, dar şi Guvernul a pus anumite variante pe masă. Variantele pe care le-am pus noi pe masă includeau majorări de taxe. Unele dintre opţiunile Guvernului discutate la un anumit moment includeau majorări de taxe. În final, Guvernul a luat decizia că cea mai bună soluţie este de a inversa creşterile de cheltuieli care s-au realizat în anii anteriori".
F.A.
* Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu:
"Pe parcursul negocierilor desfăşurate în perioada 27 aprilie - 10 mai 2010, la Bucureşti, au fost analizate diverse scenarii de reducere a deficitului bugetar de la 9,1% la 6,5%, ulterior la 6,8%. Fondul Monetar Internaţional a considerat în mod constant că reducerea cheltuielilor salariale şi sociale este obligatorie pentru o corectă ajustare a deficitului bugetar. Pe parcursul discuţiilor, FMI a propus în mod constant ajustarea cheltuielilor salariale cu minimum 20%, majorarea TVA la 24% şi a cotei unice la 20%. În niciunul din scenariile anali