Cancelarul german, Angela Merkel se află la Abu-Dhabi, prima etapă a unui turneu de patru zile în regiunea Golfului Persic. Abu-Dhabi, Arabia Saudită, Qatar şi Bahrein sunt etapele acestui turneu axat pe chestiuni economice. Un comentariu de Matei Vişniec.
Cancelarul german, Angela Merkel se află la Abu-Dhabi, prima etapă a unui turneu de patru zile în regiunea Golfului Persic. Un comentariu de Matei Vişniec (audio).
Abu-Dhabi, Arabia Saudită, Qatar şi Bahrein sunt etapele acestui turneu axat pe chestiuni economice.
Germania ar dori însă ca aceste ţări, care au fost şi ele afectate de criză, dar dispun de imense fonduri de investiţii să facă un efort suplimentar în acest moment în Europa, pentru a o ajuta să iasă din dificultăţi.
Este interesant însă de constat că în acest moment, mai multe ţări din zona Golfului, care doreau să treacă la o monedă comună, după modelul zonei euro au decis să-şi suspende procedurile.
Statele care au semnat în mai anul trecut un acord în acest sens sunt Emiratele Arabe Unite, Oman, Arabia Saudită, Bahrein, Kuweit şi Qatar. Anul acesta, ele ar fi trebuit să se doteze cu un Consiliu Monetar, care ar fi urmat să devină o bancă centrală.
Miniştrii de Externe ai ţărilor din Golf au dat însă o declaraţie, spunând în esenţă : vom face o pauză, ca să vedem cum evoluează criza în Europa.
Angela Merkel, care se va vedea în aceste zile cu responsabilii din regiune va încerca probabil să le explice că această criză a zonei euro este una trecătoare, cu atât mai mult cu cât Germania rămâne ataşată monedei unice.
Şi pentru că vorbeam de fondurile de investiţii, care s-au acumulat în ţările din zona Golfului, cam toate bogate în petrol : Kuweitul anunţă un execedent bugetar de peste 28 de miliarde de dolari pentru anul fiscal terminat pe 31 martie.
Oricum, de 11 ani, Kuweitul înregistrează excedente bug