Amenzi de până la cinci salarii medii pe economie sau muncă în folosul comunităţii. Cu asta se vor alege părinţii elevilor focşăneni care uită să treacă pe la şcoală, alegându-se astfel cu zeci, chiar sute de absenţe la catastif.
Prin această prevedere, inclusă în noul proiect de Lege a Educaţiei şi votată de către deputaţii din Comisia de Învăţământ, se urmăreşte diminuarea ratei absenteismului şi a abandonului şcoalar. Însă, părinţii consideră măsura ca fiind una exagerată, iar valoarea amenzilor este mult prea mare în comparaţie cu veniturile modeste.
„Mi se pare o măsură absurdă care nu cred că va avea rezultatele dorite. Poate ar fi mai bună o monitorizare a elevilor din partea şcolii, care să ţină legătura cu părinţii în mod constant. Totuşi, e învăţământ obligatoriu de stat şi nu privat ca să dăm atâţia bani", spune Silviu Franciuc.
Nemulţumire în rândul elevilor
Nici elevilor nu le convine acestă reglementare, care îi obligă să îşi petreacă jumătate de zi la şcoală, fără să se mai „relaxeze" în baruri sau restaurante.
„E ceva ieşit din comun. Cum să plătească părinţii câteva milioane pentru absenţele mele? Poate sunt în şomaj, de unde să scoată aceşti bani", spune Silviu Hanganu, elev al Liceului cu Program Sportiv.
Cât despre profesori, părerile acestora sunt împărţite. „Amenzile ar fi binevenite dacă s-ar întoarce tot la şcoală, însă banii vor fi folosiţi de către comunitatea locală", declară Aurelia Neagu, directorul Colegiului „Al. I. Cuza".
„Situaţia ideală ar fi aceea în care elevul vine la şcoală din plăcere şi curiozitate şi nu prin prisma unor pârghii de coerciţie", spune Roxana Vornic, directorul Şcolii „Ştefan cel Mare".