Sistemul de protectie sociala construit in Europa dupa cel de-al doilea Razboi Mondial se confrunta in prezent cu amenintari majore, generate de criza datoriilor publice, care determina statele sa-si diminueze cheltuielile, noteaza AP, intr-un articol citat de Le Nouvel Observateur. Totul - varsta de pensionare, regimul indemnizatiilor pentru somaj, diversele alocatii sociale - este acum reanalizat de guvernele tarilor europene, sub presiunea necesitatii reducerii deficitelor bugetare.
In Germania, guvernul, care trebuie sa reduca bugetul national cu cel putin trei miliarde de euro, a lasat sa se inteleaga ca ar putea sa reduca alocatia pentru somaj. "Trebuie sa adaptam sistemele de protectie sociala de o maniera care sa motiveze persoanele care accepta sa munceasca, si nu sa oferim bonusuri contraproductive", a explicat sambata ministrul Finantelor, Wolfgang Schauble.
In prezent, toate tarile se concentreaza pe lupta impotriva deficitelor bugetare, in incercarea de a evita o noua scadere a increderii in moneda unica europeana. "Trebuie sa ne schimbam, sa ne adaptam (...) pentru a putea proteja modelul nostru social", a afirmat Joaquin Almunia, comisar european pentru Concurenta. Austeritatea bugetara comporta insa un risc major, noteaza expertii: acela de a sufoca o relansare economica fragila.
Marea Britanie a prezentat luni un nou plan de economii de 6,9 miliarde de euro, in principal pe seama cheltuielilor publice si a salariilor functionarilor. Noul guvern britanic vrea sa majoreze varsta de pensionare de la 60 la 65 de ani pentru femei si de la 65 la 66 de ani pentru barbati.
De asemenea, vrea sa introduca obligatia somerilor de a-si cauta un loc de munca, pentru a putea primi alocatiile, si sa elimine prima de 250 de lire sterline acordata la nasterea unui copil.
In Franta, ministrul Muncii, Eric Woerth, a