Din dorinţa de a fi mai sănătos, din credinţă, din respect faţă de mediu. Toate acestea sunt motive pentru a adopta un regim vegetarian. Dar este organismul pregătit? Noi îţi vom prezenta avantajele şi dezavantajele adoptării unui astfel de regim. Trebuie să înţelegi din start că acest regim nu este o modă, tocmai pentru că este un regim strict. Nu este nici o necesitate. E o opţiune. Tocmai de aceea decizia îţi aparţine.
CE ESTE?
Regimul vegetarian este forma de dietă alimentară în care se consumă doar alimente de origine vegetală, fiind excluse alimentele de origine animală.
VEGETARIENII, MAI SĂNĂTOŞI?
Părerile sunt împărţite. Se consideră că aceştia sunt scutiţi de obezitate. "Greşit", spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti. Este adevărat că vegetarienii se bucură de o rată mai scăzută a obezităţii. Însă din rândul acestora există persoane care pot face exces de pâine sau cartofi, alimente care conţin amidon şi care îngraşă. Chiar şi vegetarienii trebuie să combată sedentarismul.
Şi mai mult decât atât, inclusiv aceştia se confruntă cu boli de nutriţie. Pentru aceştia există riscul ca, printr-un consum excesiv de alimente de origine vegetală procesate excesiv, cum ar fi făina albă şi derivatele ei, zahăr şi dulciuri, margarină, prăjeli, să fie ameninţat pancreasul. Pentru că toate acestea sunt bogate în hidraţi de carbon.
CARE SUNT TOTUŞI AVANTAJELE
Organismul vegetarienilor este supus unui efort considerabil mai mic în timpul digestiei. Iar datorită conţinutului de fibre scade considerabil riscul apariţiei unor afecţiuni cum ar fi: diabetul zaharat, hipertensiunea arterială şi infarctul, hipercolesterolemia. Şi pentru că fructele şi legumele conţin o cantitate mare de antioxidanţi, se previne îmbătrânirea precoce.
Totodată, p