Prezent la Forumul Financiar 2010, prim-viceguvernatorul Bancii Centrale, Florin Georgescu şi-a exprimat încrederea că România nu va intra în incapacitate de plată dacă reformele vor fi duse la bun sfârşit. De asemenea, oficialul BNR a vorbit şi despre ritmul de creştere a datoriei publice ca procent din PIB, precizand ca estimarile BNR indică un nivel de 40% la finele lui 2011.
"Părerea mea personală este că la final măsurile de încadrare în deficitul bugetar, stabilit pentru acest an cu FMI şi Uniunea Europeană, vor fi realizate. (...) Dacă se respectă măsurile asumate, s-ar putea ca anul viitor să nu mai fie nevoie de un nou acord şi România să se poată finanţa independent de pe pieţe", a mai spus Georgescu, potrivit Mediafax.
Oficialul BNR a arătat că datoria publică este abia la jumătate din nivelul stabilit prin criteriile de la Maastricht, de 60% din PIB, şi, în condiţiile ajustării deficitului bugetar, aceasta va fi menţinută în limite rezonabile şi în următorii ani, indicând o estimare de 40% în 2011. Florin Georgescu, a admis ca băncile comerciale au preferat să crediteze mai mult sectorul guvernamental decat pe cel privat.
"Bancile au libertatea de a credita sau nu companiile, populaţia sau de a imprumuta guvernul. Băncile au creditat mai putin sectorul privat, în comparaţie cu creditarea acordată statului, probabil din cauza faptului că proiectele prezentate nu au fost credibile. Acestea sunt mai prudente şi se uită cu mai multă atentie la factorul lichiditate şi profitabilitate. Băncile comerciale au plasat banii acolo unde au obţinut o rată a profitului cu care se mulţumesc. Decizia acestora a fost una corectp", a explicat Georgescu, potrivit Hotnews.