Leul a fost mult mai stabil in fata euro in cele aproape cinci luni scurse de la inceputul anului comparativ cu vecinii sai - zlotul polonez si forintul maghiar - insa calmarea cursului a venit cu costul unor fluctuatii mai mari de dobanzi pe piata monetara locala fata de cele de la Budapesta sau Varsovia.
Cele trei monede au continuat totusi sa aiba evolutii corelate si s-au apreciat vizibil in fata euro pana in aprilie, dupa care au intrat insa din nou sub presiune, pe fondul temerilor investitorilor privind posibile efecte de contagiune la probleme financiare ale Greciei.
Dealerii si analistii bancilor locale considera ca exista o singura explicatie pentru fluctuatiile relativ reduse de curs pe piata de la Bucuresti - interventiile discrete ale Bancii Nationale.
"Cand se schimba sentimentul pe pietele internationale, la noi se vede mai degraba in dobanzi si mai putin in curs. La ei fluctuatia este mai mare pe curs. Volatilitatea dobanzilor interbancare este data de politica de curs diferita", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. BNR urmareste o politica de flotare controlata a cursului, desi a facut pasi spre flexibilizare in 2004. Polonia a avut pana anul acesta o flotare practic libera a cursului, regimul fiind similar si in Ungaria. "La noi stabilitatea cursului este mai importanta decat stabilitatea dobanzilor. Diferenta majora e data de influenta cursului asupra inflatiei, dar si asupra stabilitatii financiare. Ponderea creditului in valuta este foarte mare pe plan local", mai spune Dumitru.
Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank, spune ca volatilitatea dobanzilor loveste direct in apetitul clientilor pentru credite in lei si ingreuneaza totodata transmiterea mesajelor de politica monetara.
"Este posibil ca stabilitatea monedei sa fie foarte importanta in Romania, in contextul actual. Tot m