Europa nu reuşeşte să stopeze deprecierea monedei euro în ciuda adoptării planului de susţinere. Leul rămâne stabil faţă de euro, dar pierde tot mai mult teren în faţa dolarului. Moneda europeană pare că nu va reuşi prea curând să iasă din vârtejul de depreciere în care a intrat în ultimele luni. Săptămâna trecută a coborât la minimul ultimilor patru ani faţă de dolarul american, iar analiştii se aşteaptă să vadă un raport de 1:1 într-un orizont de timp n
Europa nu reuşeşte să stopeze deprecierea monedei euro în ciuda adoptării planului de susţinere. Leul rămâne stabil faţă de euro, dar pierde tot mai mult teren în faţa dolarului.
Moneda europeană pare că nu va reuşi prea curând să iasă din vârtejul de depreciere în care a intrat în ultimele luni. Săptămâna trecută a coborât la minimul ultimilor patru ani faţă de dolarul american, iar analiştii se aşteaptă să vadă un raport de 1:1 într-un orizont de timp nu foarte îndepărtat.
Economiile din Uniunea Europeană, inclusiv cele din zona euro, nu se simţeau foarte bine nici înainte de declanşarea crizei din Grecia. Problemele acesteia au scos însă la iveală toate dificultăţile din regiune, au arătat că ieşirea economiilor dezvoltate din recesiune este încă fragilă şi au pus la îndoială însuşi proiectul UE şi existenţa monedei euro. Practic, în aceste săptămâni, se discută despre salvarea uniunii economice şi politice europene.
Deprecierea monedei euro nu este, în sine, o veste negativă pentru statele europene. Cele 16 ţări care utilizează aceeaşi valută capătă o mai bună competitivitate în exporturile extracomunitare, situaţie care favorizează în primul rând Germania, unde balanţa comercială continuă să se afle pe excedent. Problema care preocupă însă pe toată lumea este stabilitatea monedei şi situaţia deficitelor bugetare.
Variaţii mari în istoria euro/dolar
În istoria de circa zece a