Numărul ţărilor europene care se grăbesc să reducă drastic cheltuielile este în creştere. Financial Times susţine, citând surse oficiale că Executivul german ar urma să adopte în două săptămâni un plan de austeritate, care prevede reducerea cheltuielilor cu zece miliarde în fiecare an, până în 2016. Între timp, marţi, 25 mai, a venit rândul Guvernului de la Roma să adopte o serie de măsuri dure.
Numărul ţărilor europene care se grăbesc să reducă drastic cheltuielile este în creştere. Financial Times susţine, citând surse oficiale că Executivul german ar urma să adopte în două săptămâni un plan de austeritate, care prevede reducerea cheltuielilor cu zece miliarde în fiecare an, până în 2016.
Aceste reduceri ar putea fi atinse atât prin tăierea subvenţiilor alocate landurilor, cât şi prin majorarea taxelor, în pofida promisiunilor anterioare ale coaliţiei guvernamentale de a pune reducerile de taxe în centrul programului de guvernare.
Financial Times mai susţine că în calcul este luată eliminarea scutirilor de taxe şi reducerea alocaţiilor sociale şi a celor pentru şomeri.
Între timp, marţi, 25 mai, a venit rândul Guvernului de la Roma să adopte o serie de măsuri dure, pentru reducerea deficitului bugetar.
Sectorul bugetar va fi vizat de o mare parte dintre măsuri : statul italian vrea să reducă salariile din ministere cu opt până la zece procente, în perioada 2011-2013. Cele mai mari reduceri vor fi aplicate salariilor miniştrilor şi altor angajaţi publici bine remuneraţi, în general celor cu venituri de peste 75 de mii de euro anual.
De asemenea, toţi bugetarii care urmează să iasă la pensie de anul viitor, benefiicind de anumite legi favorabile vor fi obligaţi să mai lucreze şase luni.
Statul italian va pune frâu angajărilor în sectorul public : doar 20% dintre cei care vor părăsi sectorul public în perioada 2011-2013 vor fi î